16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDe o viaţă se luptă cu sărăcia

De o viaţă se luptă cu sărăcia

Marieta Butan s-a născut şi a crescut în aceeaşi casă în care fiica sa, Elena Maria, a copilărit. De când se ştie, Marieta a dus o aprigă luptă cu lipsurile materiale, dar a făcut tot posibilul ca fiica sa să fie fericită. Acum, statul îi construieşte o casă nouă, deoarece cea veche nu mai are mult şi se dărâmă.

Familia Butan locuieşte pe strada Livezi din municipiul Târgu Jiu, într-o casă veche de aproximativ 200 de ani. Timpul şi-a pus amprenta peste imobil, care arată de parcă ar fi trecut prin război: curtea casei este plină de vechituri, gardul s-a dărâmat, casa abia îşi mai poartă anii ce o apasă. În crăpăturile din pereţi, Marieta Butan a pus mai multe haine sau ziare, astfel încât frigul să nu pătrundă. „Dacă luăm cârpele astea din perete o s-o vedeţi pe Elena Maria cum doarme. Este foarte veche casa şi nu am avut bani niciodată să investesc în ea, să o mai repar. Salariul meu este mic şi abia reuşim să trăim noi două din el. Dar, acum, dacă noua casă va fi gata până la iarnă, ne vom muta în ea. Ne va fi mai bine“, a spus Marieta Butan. Femeia va împlini 50 de ani în luna februarie, iar Elena Maria este elevă în clasa a V-a.

Mamă singură de 11 ani

Elena Maria nu şi-a cunoscut tatăl, care a părăsit-o pe Marieta Butan foarte repede. Dar, în ciuda acestui fapt, femeia nu a renunţat la copilul pe care-l purta în pântece. A luptat mereu ca fiica sa să fie fericită şi să nu-i lipsească dragostea maternă. „Bărbatul nu a fost tată decât cinci minute, pe fată am crescut-o singură. A fost greu, încă mai este, pentru că este mică şi mai are nevoie de mine. Dar, împreună, ne descurcăm. Ştie şi ea ce înseamnă greutăţile, cum este să muncesc eu mult ca să avem ce mânca, mă ajută în casă, acum este mai mare şi face curăţenie, câteodată mâncare. Eu, cum sunt cam toată ziua la serviciu, îmi este mai greu şi am nevoie de ajutorul ei. Fata învaţă foarte bine, îi place să citească şi îşi face lecţiile singură. Suntem cele mai bune prietene şi pot să discut cu ea ca şi cu un om matur. Viaţa grea te maturizează. Într-un fel este bine şi aşa, altfel preţuieşti lucrurile şi oamenii. Nu este un copil răsfăţat, nu se comportă urât, chiar dacă am fost mereu numai noi două“, a povestit Marieta Butan.

 „Este o mogâldeaţă frumoasă şi cuminte“

La câteva săptămâni de la naşterea fetiţei, bunicii – părinţii Marietei – au decedat. Femeia îşi aminteşte cu amărăciune de acel an: „A murit întâi mama şi apoi la o săptămână s-a dus şi tata. Mi-a fost foarte greu fără ei, mai ales că Elena Maria era foarte mică. Nici nu a apucat să-şi vadă bunicii. A fost foarte tristă din această cauză mai târziu. I-am arătat poze, dar este greu pentru un copil să crească fără bunici“. Copilăria micuţei Elena Maria a fost destul de tristă. Lipsa bunicilor a marcat-o pe fată, care era lăsată singură acasă pentru că mama sa trebuia să lucreze ca să aibă ce mânca. „O vedea mereu pe vecina pe la noi, ne mai ajuta, că s-a legat cu sufletul de noi. M-a văzut singură cu un copil mic şi mă mai ajuta. Elena Maria s-a învăţat cu ea şi i-a spus de atunci mamaia. Era şi este bunica pe care nu a avut-o. Şi vecina-mamaia o iubeşte mult“, a afirmat Marieta Butan. „Cum să nu o iubesc? Este o mogâldeaţă frumoasă şi cuminte. Iar maică-sa a avut mereu probleme, i-a fost foarte greu în viaţă, dar nu am auzit-o vreodată că ar vrea să renunţe la copil. A tras din răsputeri, munceşte unde ar trebui să lucreze numai bărbaţii, ridică lemne, numai ca să aibă un ban pentru fetiţă“, a spus vecina.

Casa cea nouă, gata în luna octombrie

Primăria Târgu Jiu s-a implicat şi a încercat să ajute familia Butan. Potrivit Marietei, din luna august au început lucrările la noul imobil în care vor locui de acum încolo femeia şi fiica ei. Casa cea nouă are două camere, un hol şi o bucătărie. Este spaţioasă şi rezistentă: „Important este că vom avea casă, cu mobila nu ştiu ce vom face, nu am bani să-mi cumpăr mobilă nouă. Salariul meu este de 4,5 milioane de lei vechi şi mai iau şi bonuri de masă. Dar tot nu am cum să strâng să iau mobilă. Acum am cheltuit cu începerea şcolii pentru Elena Maria. Va fi gata casa în luna octombrie, poate în noiembrie. Dar, la iarnă, ne vom muta în ea. Până acum iernile au fost foarte grele, mai ales că în locuinţa noastră, fiind veche, aveam pobleme cu încălzirea. Casa este făcută de primărie şi de o fundaţie din Luxemburg. Aşa ni s-a spus. Ne-am bucurat că vom avea şi noi o casă nouă, frumoasă şi nu ne vom mai teme că vor pica pereţii pe noi. Nu va mai trebui să astup găurile din pereţi cu haine sau hârtii. Va fi mai bine“, a declarat Marieta Butan, încrezătoare în viitorul ei şi al micuţei Elena Maria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS